Vald moped: Ingen modell vald

Välj mopedmodell - rätt delar direkt!

När du valt din moped kommer kategorier endast visa produkter som passar

Byta kolv

Guide - Byta kolv (D50B0)

(TIPS! Ni finner videoguiden längst ner i denna guide)

Att byta kolv kan låta rätt så simpelt, speciellt för en van mekaniker. Men alla har inte den kunskapen än som krävs, så därför har jag gjort en guide på hur man byter kolven på en D50B0-motor.

Skruva först bort allt runtomkring som är i vägen, avgasröret måste bort. Det underlättar en hel del också om bensintanken tas bort.
Sen tömmer vi kylarsystemet på kylarvatten! Vad jag vet så finns det ingen avtappningsskruv på D50B0 som det gör på EBE/EBS? Så då tömde jag det genom att lossa på vattenpumpen. När systemet är tömt så är det bara skruva tillbaka vattenpumpen igen.

guide byta kolv - bild 1

Lossa på tändhatten och skruva bort tändstiftet. Så slipper vi ha det i vägen.

guide byta kolv - bild 2

Lossa slangklämman till kylarslangen och dra bort den. Glöm inte lossa kontakten till temperatursensorn!

guide byta kolv - bild 3

Skruva sen bort cylinderlocket så vi kommer åt förbränningsrummet.

guide byta kolv - bild 4

Skruva sen loss förbränningsrummet och dra bort topplockspackningen.

guide byta kolv - bild 5

Och nu är det dags att lyfta cylindern. Just min cylinder satt fast rejält, och det botade jag genom små lätta slag med gummihammare. Då lossnade den direkt!

guide byta kolv - bild 6

Viktigt, lägg en bit trasa i vevhuset! Det för att förhindra saker att ramla ner där.

guide byta kolv - bild 7

Nu är det dags att ta loss kolven. Lossa en eller två kolvbultsclips. Det räcker med att ta bort en egentligen. Ta en näbbtång och försök gripa tag i den, och dra rakt ut samtidigt som du vrider! Du behöver inte vara försiktig med clipset, för när den väl är ute ska den i sopporna. Man återanvänder ALDRIG kolvbultsclipsen.

guide byta kolv - bild 8

Sen trycker du ut kolvbulten, på den motsatta sida du tog bort clipset på. Tog du bort båda clipsen spelar det ingen roll vilken sida.

guide byta kolv - bild 9

Glöm inte nållagret!

guide byta kolv - bild 10

Nu är det dags att ta fram den nya kolven, och då är det lite saker man ska kolla upp först. Kolven måste stämma överens med måtten från den gamla kolven, så den är likadan. Är måtten fel kan det leda till ras inom en snar framtid!
Höjden på kolven är viktigt, både från botten till toppen, som till kolvbultshålet. Som ni ser på min bild, är kolvarna identiska i höjden.

guide byta kolv - bild 11

Ännu en viktig sak, att kolvringslåsningarna är på samma ställe! Hamnar dem fel och hamnar i en port - snart ras.

guide byta kolv - bild 12

Sen måste diametern på kolven stämma överens också! Tänk på att om du har en väldigt sliten kolv så kan måtten skilja en hel del! Just i detta fall har inte min kolv gått så långt, så måtten är likvärdiga. Mät både uppe och nere på kolven. Cylinderdiametern ska ligga runt 39,94. Så kolven bör ligga på runt 39.88 på kolvkjolen, och lite lägre i kolvens topp. (Just mitt skjutmått är lite dåligt, men det är enbart för att ni ska förstå hur jag menar)

guide byta kolv - bild 13
guide byta kolv - bild 14
guide byta kolv - bild 15
guide byta kolv - bild 16

Okej! Har nu kolven rätt mått, kan du fortsätta framåt. Montera på kolvringarna försiktigt, så du inte bryter av dem.

guide byta kolv - bild 17

Nu ska kolven tillbaka på motorn. Lägg i nållagret, sätt kolvbulten i ena hålet på kolven och tryck sen igenom den helt på vevstaken. Notera att kolven har en pil på ovansidan! Den ska alltid peka mot avgasporten! Har du en kolv som det står "IN" på ska det peka mot insuget/förgasaren.

guide byta kolv - bild 18

I med kolvbultclipsen, en på varsin sida. Var noga med att öppningen på clipset ska peka uppåt eller nedåt. Pekar den åt sidan (Som en pacman-gubbe) finns det en risk att dem lossnar. Kolvens upp & ner rörelser gör att den kan röra på sig.

guide byta kolv - bild 19

Av med den gamla cylinderfotspackningen och dit med den nya. Min cylinderfotspackning satt som berget, så den fick jag skrapa loss med en kniv, försiktigt. Kolla även passformen på den, så den inte sticker ut för mycket och blockerar kanalerna!

guide byta kolv - bild 20

Smörj sen in cylinder och kolv med 2-taktsolja!

guide byta kolv - bild 21

Nu till ett svårt moment, att montera på cylindern. Det svåra här är att klämma ihop kolvringarna på rätt ställe och få in kolven i cylinderloppet! Det går med lite tålamod. Det viktigaste är att du INTE använder våld! Kolven ska glida in snyggt och fint när du fått allting på rätt plats. Dra sen runt motorn några varv för att kolla så allting fungerar som det ska.

guide byta kolv - bild 22

Montera topplockspackningen.

guide byta kolv - bild 23

Och sen förbränningskammaren, som kan åt sitta vilket håll som helst.

guide byta kolv - bild 24

Nu ännu en viktig punkt! När förbränningsrummet ska dras åt, så måste man korsdra muttrarna i en viss ordning! Se bild.
Sen ska man dra åt dem lite i taget i detta mönster, inte skruva åt dem helt direkt.

guide byta kolv - bild 25

När förbränningsrummet är åtdraget ska cylinderlocket på, som också ska korsdras! Den har dock 5 skruvar, så mönstret blir lite annat. Se bild. Glöm inte heller oringen som ska täta mellan förbränningsrummet och cylinderlocket.

guide byta kolv - bild 26

Sen är det bara skruva tillbaka tändstiftet, kylarslangen och koppla tillbaka temperatursensorn! Samt andra delar som du skruvade bort som avgasrör m.m. Glöm inte fylla på med kylarvätska också.

guide byta kolv - bild 27
guide byta kolv - bild 28

Ett tips när ni ska fylla kylsystemet på Derbi! Det brukar bli problem med luftningen på Sendor, problem är att all luft stannar i kylaren och inte kommer ut. Problemet är simpelt att lösa. Lossa på kylarslangen som sitter i topplocket, ta den rakt upp och fyll på kylarvätska igenom den! All luft i kylaren kommer försvinna ut den vägen. Sätt ett finger på anslutningen vid topplocket så det inte rinner ut där, och fyll på tills vätskan nått mellan MAX och MIN på expansionskärlet. Då monterar du FORT tillbaka kylarslangen på toppen. Viktigt är att expansionskärlet är öppet, så luften kan ta sig ut där också.

guide byta kolv - bild 29

För en mer detaljerad beskrivning så kan du kolla in min filmguide nedan som tillhör denna guide!

Videoguide

Rexxy visar hur man byter kolv på en D50B0-motor (Derbi Senda Extreme)

 

produkter i denna guide