Vald moped: Ingen modell vald

Välj moped För rätt delar

När du valt kommer butiken visa delar för vald moped och universella produkter.

Vilket däck ska jag ha?

Köp rätt däck - Vilket däck ska jag ha?

Att välja rätt däck till din moped kan ibland vara en riktig djungel, det finns så många olika dimensioner att välja på!
Det finns också gamla dimensioner att gå efter!

Det absolut lättaste, är att välja exakt samma dimensioner som du har på din nuvarande moped. Men vad betyder då alla måtten?

Se på bilden nedan, detta är ett däck med dimensionerna 130/70 -17 62S. Sitter Monterat på min Derbi Senda X-treme SM.

*17 betyder att däcket är på 17 tum. Det är innerdiametern på däcket mätt i tum. Det betyder att detta däck enbart går att använda med fälgar på 17 tum!

*130 är kort och gott bredden på däcket i millimeter. Här kan du ha så brett som mopeden tillåter det. Har du för brett kommer den ta i svingen, eller motorblocket om du kör scooter. Så mät noggrant hur brett däck du kan ha! Tänk på att ett bredare däck rullar tyngre, men hojen går också stadigare!

*70 betyder då höjden på däcket. Detta har ett samband med bredden 130. 70 betyder att den är 70% hög av 130mm! Höjden räknar du ut genom att gångra 0.7 med 130mm. Kom ihåg procenträkningen ifrån skolan nu! Svaret blir 91, således är däcket 91mm högt.
Här kan du också välja hur högt eller lågt däck du vill ha. Men ha i bakhuvudet, ändrar du höjden kan du ändra hjulets omkrets. Så kör du med samma bredd, men högre profil. Kommer moppen gå snabbare! Så var noggrann om du kör original och inte vill köra olagligt fort.

*62S är däckets belastningsindex! Det visar hur mycket däcket klarar av i både vikt och hastighet. I detta fall betyder 62 - 265kg, per däck! S är hastighetsindex, i detta fall betyder det att däcket är godkänt för 180km/h.

Olika dimensioner på två olika däck, kan ge samma rullomkrets! Sambanden i profilen av bredden bestämmer hur hög däcket är. Så med exemplet där uppe 130/70 -17. Jag kan välja 140/65 - 17 istället. 140 bred och 65% höjd. Det ger också en höjd på 91mm! Exakt samma som 130/70 -17. Skillnaden är att 140 är bredare än 130.

Äldre Dimensioner

Jag nämnde också tidigare om äldre dimensioner. Dom användes förr i tiden på äldre mopeder, och används än idag på äldre hojar.
Detta är mycket enklare än det nya måttet, men det begränsar också alternativen man har.

På däcket står det 2.75 - 18 M/C 42P. Detta däck sitter monterat på min Monark E-type MX

*2.75 står för bredden och höjden, då de är samma, i tum. Till skillnad mot de moderna måtten, anges inget separat höjdmått här. Det blir automatiskt högre ju bredare däck du väljer. Däckets bredd = däckets höjd.

*18 betyder samma sak som de moderna måtten. 18 tum stort!

*M/C. Just detta däck får enbart användas på motorcyklar!

*42P. Exakt samma sak som med moderna mått. 42 = Max 150kg per däck. P = Godkänt för 150km/h

KLART!

produkter i denna guide